Jalkapallon MM 2026 – joukkueet

Jalkapallon MM 2026 Joukkueet

Jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan 48 joukkueen voimin. Joukkueet turnaukseen tulevat ympäri maailman, maanosista suurin edustus on Euroopalla. Viime turnauksessa oli mukana 32 joukkuetta, joten vuoden 2026 MM-kisoihin joukkuemäärä kasvaa 16 joukkueella ja kokonaismäärä on 48 maata. Euroopasta nähdään Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon järjestämissä kisoissa kolme maata normaalia enemmän. Tämän myötä Huuhkajat parantelee mahdollisuuksiaan napata Suomen jalkapallohistorian ensimmäinen paikka myös MM-kisoissa. Arvoturnausdebyytin Huuhkajat teki kesällä 2021, kun EM-kisat järjestettiin.

48 joukkuetta jaetaan turnauksessa lohkoihin. Lohkot muodostuvat kolmesta joukkueesta, yhteensä lohkoja on 16. Jokaisesta lohkosta kaksi joukkuetta selvittää tiensä pudotuspeleihin ja jatkaa mestaruuden jahtaamista, loput maat lähtevät kotimatkalle.

Alta pääset lukemaan vuoden 2022 MM-turnauksessa mukana olleet joukkueet.

Joukkueet MM-kisoissa 2026:

Alankomaat (Euroopan karsintojen lohko G:n voittaja)

Alankomaat selvitti tiensä MM-kisoihin voittamalla lohko G:n UEFA:n eli Euroopan maaperällä pelatuissa karsinnoissa. Hyvin perinteikkäänä pidetty jalkapallomaa Hollanti nappasi lohkovoiton 23 pisteellä, kahden pisteen erolla kesän 2021 EM-kisoissa flopanneeseen Turkkiin. Viimeisessä ottelussa kaatui Norja lukemin 2-0 ja tämän voiton ansiosta Hollanti pääsee pienen tauon jälkeen mukaan MM-kisoihin. Venäjän MM-kisoissa 2018 Alankomaat ei mukana ollut, kun se jäi Ranskan voittamassa karsintalohkossa kolmanneksi. Toisen sijan tuossa kovassa lohkossa nappasi Ruotsi.

Argentiina (CONMEBOL TOP4 -sijoitus)

Argentiinasta yleensä ensimmäisenä mieleen tulee yksi nimi ja se on Lionel Messi. Eikä suotta, onhan Barcelonasta PSG:n väreihin siirtynyt seitsenkertainen Ballon d’Orin voittaja kiistatta yksi jalkapallohistorian parhaista pelaajista. Kirppu oli jälleen suuressa roolissa Argentiinan varmistaessa toisena joukkueena Etelä-Amerikasta paikkansa MM-kisoissa. Messi onnistui voittamaan Argentiinan paidassa vihdoin jotain suurta, kun maa juhli Copa American voittoa. Onko Argentiinan ja Messin aika nyt onnistua myös MM-kisoissa? Voi hyvinkin olla, että Qatarin MM-kisat 2022 on viimeinen MM-turnaus, jossa Messi nähdään Argentiinan väreissä kentällä.

Australia (Kansainvälisten jatkokarsintojen voittaja)

Australia oli toiseksi viimeinen maa, joka selvitti tiensä jalkapallon MM-kisoihin. Se kaatoi ratkaisevassa jatkokarsintaottelussa Perun lopulta rangaistuspotkuille saakka venyneessä ottelussa lukemin 1-0 ja nappasi kisalipun itselleen. Australia oli mukana myös vuoden 2018 MM-kisoissa ja maan paras saavutus MM-kisojen historiassa on vuodelta 2006, jolloin se selvitti tiensä toiselle kierrokselle.

Belgia (Euroopan karsintojen lohko E:n voittaja)

Belgia onnistui Euroopan karsintojen lohko E:ssä hyvin. Se voitti oman lohkonsa viiden pisteen erolla toiseksi jääneeseen Walesiin. Toki Belgian lohko oli varsin helppo, kun Walesin lisäksi muut joukkueet lohkossa olivat Tshekki, Viro sekä Valko-Venäjä. Edellisissä MM-kisoissa Belgia ylsi pronssille, kun se kaatoi puolivälierässä Brasilian, hävisi semifinaalissa lopulta mestaruuden voittaneelle Ranskalle ja voitti turnauksen viimeisessä ottelussaan Englannin lukemin 2-0. Vuonna 2018 MM-kisoissa Belgian maalitykkinä oli Romelu Lukaku, joka tulee olemaan iso palanen Belgian palapeliä myös Qatarissa.

Brasilia (CONMEBOL TOP4 -sijoitus)

Jos Hollanti on perinteikäs jalkapallomaa, niin sitä on myös viisinkertainen maailmanmestari Brasilia. Brasilia varmisti paikkansa Etelä-Amerikassa ensimmäisenä vakuuttavilla otteilla. Neymar oli karsinnoissa erinomainen vielä kunnossa ollessaan ja oli suurin yksittäinen pelaaja Brasilian matkalla kohti MM-kisoja Etelä-Amerikan karsinnoissa. Brasilia lähtee MM-kisoihin huuhtelemaan Venäjän kisojen pettymystä, vuonna 2018 Brasilian kotimatka alkoi puolivälieräottelun jälkeen, jossa Belgia oli parempi lukemin 2-1.

Costa Rica (Kansainvälisten jatkokarsintojen voittaja)

Costa Rica oli järjestyksessään viimeinen maa, joka lunasti paikkansa MM-kisoissa. Ratkaisevassa jatkokarsintaottelussa vastaan asettui Uusi-Seelanti ja lopulta Costa Rica oli vahvempi lukemin 1-0. Costa Rica on MM-kisoissa mukana kuudetta kertaa, sen paras sijoitus on vuodelta 2014, jolloin se nähtiin muun muassa Keylor Navasin huipputorjuntojen ansiosta puolivälierissä. Costa Rica oli mukana myös vuoden 2018 MM-kisoissa.

Ecuador (CONMEBOL TOP4 -sijoitus)

Ecuador tekee paluun MM-kisoihin yhden välivuoden jälkeen. Se oli mukana edellisen kerran vuonna 2014. Ecuador oli kolmas joukkue Argentiinan ja Brasilian jälkeen, joka varmisti paikkansa MM-kisoissa Etelä-Amerikan karsinnoista. Ecuadorin paras sijoitus MM-kisoista on vuodelta 2006, kun se selvitti tiensä neljännesvälieriin.

Englanti (Euroopan karsintojen lohko I:n voittaja)

It’s coming home? Englanti lähtee jokaiseen arvoturnaukseen suurin odotuksin. Nykyisin kuitenkin lähes poikkeuksetta Englannin fanit saavat pettyä ja kotiin palataan tyhjin käsin. Englannin edellinen ja ainoa MM-kulta on kesältä 1966. Kesän 2021 EM-kisoissa Englannin ja arvokisakullan erotti yksi rangaistuspotkukilpailu, joka lopulta kääntyi Italian voitoksi. MM-karsinnoissa Englannin meno oli jälleen vakuuttavaa, kun lohkossa toiseksi sijoittunut Puola jäi kuuden pisteen päähän. Venäjän MM-kisoissa maalikuninkuuden vienyt Harry Kane jakoi karsinnoissa Mepmphis Depayn kanssa maalipörssin voiton. Kane sekä Depay osuivat kumpainenkin huimat 12 kertaa karsintojen aikana.

Espanja (Euroopan karsintojen lohko B:n voittaja)

Espanja ja Ruotsi taistelivat viimeiseen otteluun asti lohko B:n voitosta. Espanjalle riitti tasapeli, Ruotsi tarvitsi voiton. Lopulta Espanja käänsi ottelun voitoksi, kun Alvaro Morata iski pallon verkkoon ja samalla naulan Ruotsin suoran MM-kisapaikan haaveiden arkkuun. Espanjan osalta MM-kisat 2018 olivat pettymys, kun tie nousi pystyyn jo neljännesvälierissä. Kisaisäntä Venäjä vei voiton rangaistuspotkukilpailussa. Luis Enriquen valmentama ryhmä hakee paluuta maailman huipulle. Kesällä 2021 Espanja eteni EM-kisoissa aina semifinaaleihin asti. Semifinaalissa kuitenkin Italia oli lopulta rangaistuspotkukilpailun jälkeen vahvempi, eteni finaaliin ja vei lopulta Euroopan mestaruuden nimiinsä.

Etelä-Korea (AFC:n 3. kierroksen A-lohko)

Etelä-Korea selvitti tiensä MM-kisoihin selvällä erolla AFC:n karsintojen A-lohkossa. Sen kanssa samasta lohkosta paikan MM-kisoissa hyvissä ajoin ennen karsintojen päättymistä varmisti Iran. Nämä kaksi joukkuetta suorastaan dominoivat lohkoa.

Ghana (CAF:n 3. kierroksen voittaja)

Ghana eteni Afrikan karsinnoista jatkoon yhteismaalein 1-1 Nigeriaa vastaan pelatussa kolmannen kierroksen otteluparissa. Ghanassa pelattu ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta Nigeriassa Ghana iski vierasmaalin ja vierasmaalisäännön turvin eteni kisoihin. Ghana tekee paluun MM-kisoihin yhden välivuoden jälkeen.

Iran (AFC:n 3. kierroksen A-lohko)

Iran nähdään MM-kisoissa selvittyään jatkoon Aasian karsinnoista. Se selvitti tiensä MM-kisoihin samasta lohkosta yhdessä Etelä-Korean kanssa jo hyvissä ajoin runsaalla piste-erolla muihin lohkossa pelanneisiin joukkueisiin.

Japani (AFC:n 3. kierroksen B-lohko)

Japani pelasi AFC:n karsinnoissa B-lohkossa ja taisteli kahdesta suorasta kisapaikasta yhdessä Saudi-Arabian ja Australian kanssa. Näistä kolmesta joukkueesta paikat nappasi Japani ja Saudi-Arabia. Japani oli mukana MM-kisoissa myös neljä vuotta sitten Venäjällä. Maa selviytyi neljännesvälieriin, joka on sen MM-historian paras sijoitus. Japani on yltänyt neljännesvälierävaiheeseen myös vuosina 2002 sekä 2010.

Kamerun (CAF:n 3. kierroksen voittaja)

Kamerun tekee paluun MM-kisoihin yhden välivuoden jälkeen. Parhaimmillaan puolivälieriin (1990) yltänyt Kamerun eteni Afrikan karsinnoista MM-kisoihin jatkoon Algeriaa vastaan pelatusta otteluparista yhteismaalein 2-2 vierasmaalisäännön turvin. Kamerun nähdään Qatarin MM-kisoissa lohkovaiheessa kahdeksatta kertaa maan jalkapallohistoriassa.

Kanada (CONCACAF:n 3. kierroksen TOP3 -sijoitus)

Kanada tekee paluun MM-kisoihin sitten vuoden 1986. Se pelasi upeat MM-karsinnat ja varmisti paikkansa kisoissa jo hyvissä ajoin ensimmäisenä joukkueena Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnoista. Kahdesta muusta paikasta käytiin tiukkaa taistelua USA:n, Meksikon ja Costa Rican välillä.

Kroatia (Euroopan karsintojen lohko H:n voittaja)

Vuoden 2018 MM-kisojen yllättäjiin lukeutunut Kroatia on mukana myös Qatarissa. Venäjän kisoissa Kroatia joutui taipumaan lopulta finaalissa Ranskalle lukemin 4-2. Kokonaisuudessaan Kroatian turnaus oli kuitenkin onnistunut ja paikka finaalissa oli siltä loistava suoritus. Euroopan karsintojen lohko H:ssa Kroatia onnistui voittamaan viimeisessä ottelussa Venäjän ja tämän voiton myötä aivan kalkkiviivoille kisapaikassa kiinni ollut Venäjä joutui taipumaan ja tyytymään paikkaan jatkokarsinnoissa. Kroatia voitti karsintalohkonsa pienimmän mahdollisen marginaalin turvin, kun eroa Venäjään tuli vain yksi piste.

Marokko (CAF:n 3. kierroksen voittaja)

Marokko eteni Afrikan karsinnoista jatkoon kaadettuaan viimeisessä vaiheessa Kongon demokraattisen tasavallan yhteismaalein 5-2. Vuonna 1986 parhaaseen saavutukseensa (neljännesvälierät) MM-kisoissa yltänyt Marokko nähtiin kisoissa myös neljä vuotta sitten.

Meksiko (CONCACAF:n 3. kierroksen TOP3 -sijoitus)

Meksiko sijoittui Pohjois- ja Keski-Amerikan karsintojen toiseksi ja nappasi paikan MM-kisoissa Qatarissa. Myös Venäjällä neljä vuotta sitten mukana ollut Meksiko on parhaimmillaan yltänyt MM-kisoissa puolivälieriin, kun se ylsi kahdeksan parhaan joukkoon sekä vuonna 1970 että 1986. Suuria menestyspaineita ei Meksikolle ole Qatariin ladattu.

Portugali (Euroopan jatkokarsintojen voittaja)

Portugali eteni Euroopan MM-karsinnoista jatkokarsintoihin, joissa se kaatoi ensin Turkin lukemin 3-1 ja ratkaisevassa ottelussa Pohjois-Makedonian Bruno Fernandesin maaleilla lukemin 2-0. Portugali on jälleen kisoissa ja Cristiano Ronaldo pääsee hakemaan kisoista palkintokaapistaan puuttuvaa MM-kultaa. Lähes kaiken muun Portugalin tähti on urallaan ehtinyt jo voittaakin, niin seurajoukkueessa kuin myös maajoukkueen paidassa.

Puola (Euroopan jatkokarsintojen voittaja)

Puolalla oli Euroopan jatkokarsinnoissa vapaalippu finaaliin, kun Venäjän osallistuminen evättiin Ukrainassa järjestettyjen sotatoimien vuoksi. Jatkokarsintojen toisessa vaiheessa vastaan asettui Ruotsi, joka kaatui finaalissa lukemin 2-0. Näin ollen Puola ja Robert Lewandowski nähdään Qatarin MM-kisoissa 2022.

Qatar (isäntämaa)

Qatar on isäntämaana ensimmäistä kertaa maan jalkapallohistorian aikana mukana MM-kisoissa. Qatarin sijoitus FIFA-rankingissa on 51. Qatarin jalkapallomaajoukkue on suurelle jalkapalloa seuraavalle yleisölle hieman tuntematon, vaikka maan pääsarja Qatar Stars League onkin jo jonkun aikaa ollut tunnettu nimekkäistä hankinnoistaan. QSL:ssä on nähty historian aikana mm. Pep Guardiola, Raul Gonzalez, Xavi Hernandez sekä James Rodriguez. Nähtäväksi jää, onko Qatarin roolina olla omissa kotikisoissa kisaturistina.

Ranska (Euroopan karsintojen lohko D:n voittaja)

Ranska pelasi Euroopan karsinnoissa D-lohkossa, jossa oli mukana myös Huuhkajat. Suurena ennakkosuosikkina lohkoon lähtenyt hallitseva maailmanmestari voitti lohkon ja eteni täten puolustamaan maailmanmestaruutta myös Qatarin kisoihin 2022. Onnistuuko Ranska puolustamaan mestaruutta, kun Kylian Mbappe on jälleen kokeneempi ja valmiimpi ottamaan vastuuta? Hyökkäyksen osalta paluun kokoonpanoon on tehnyt myös Real Madridissa huimaa jälkeä tehnyt Karim Benzema. Ranska kuuluu turnauksessa ehdottomasti ennakkosuosikkien joukkoon.

Saksa (Euroopan karsintojen lohko J:n voittaja)

Saksa selvitti vaivatta tiensä MM-kisoihin voittamalla lohko J:n suorastaan suvereenisti. Saksalle toki vapaalippua turnaukseen tarjottiin jo arvonnoissa, kun samaan karsintalohkoon osuneet joukkueet olivat toiseksi sijoittunut Pohjois-Makedonia, Romania, Armenia, Islanti sekä Liechtenstein. Saksa hävisi kymmenestä ottelustaan yhden ja loput yhdeksän se voitti puhtaasti. EM-kisat päättyivät kesällä 2021 Saksan osalta pettymykseen, kun se putosi Englannille. Nyt Saksa pääsee jahtaamaan jälleen kirkkainta kruunua Hansi Flickin johdolla Qatarissa.

Sauri-Arabia (AFC:n 3. kierroksen B-lohko)

Sauri-Arabia paineli MM-kisoihin AFC:n karsintojen B-lohkosta ennen Australiaa. Sen kanssa samasta lohkosta tiensä kisoihin selvitti Japanin. Saudi-Arabian edellinen osallistuminen MM-kisoihin on neljän vuoden takaa Venäjältä. Edellinen paras sijoitus MM-kisoissa sille on neljännesvälieriin pääsy vuonna 1994.

Senegal (CAF:n 3. kierroksen voittaja)

Senegal onnistui kaatamaan rangaistuspotkukilpailussa Afrikan karsintojen kolmannella kierroksella Egyptin ja eteni kisoihin. Liverpool -kaksikko Mohamed SalahSadio Mane kohtasi jälleen maajoukkuepaidassa ratkaisevassa ottelussa ja ottelu eteni jälleen rangaistuspotkuille – kuten myös Afrikan mestaruuskilpailussa. Kuten myös AFCONissa, niin myös MM-karsinnoissa Manen Senegal vei pidemmän korren ja nappasi kisapaikan.

Serbia (Euroopan karsintojen lohko A:n voittaja)

Serbia lukeutuu ehdottomasti Euroopan MM-karsintojen yllättäjiin. Se jätti taakseen samassa lohkossa pelanneen Cristiano Ronaldon Portugalin ja nappasi sen nenän edestä suoran paikan MM-kisoissa, kun Portugali joutui jatkokarsintoihin. Serbia ei ollut mukana kesän 2021 EM-kisoissa, mutta talvella 2022 se tullaan näkemään arvokisoissa, kun joukkue matkaa Qatariin.

Sveitsi (Euroopan karsintojen lohko C:n voittaja)

Jos Serbia oli yksi Euroopan karsintojen yllättäjistä, niin sitä on myös Sveitsi. Vaikka Sveitsi onkin jalkapallomaailmalle jo tunnettu arvokisakävijä, oli hallitsevan Euroopan mestarin toiseksi jättäminen C-lohkossa kova temppu. Viimeisellä kierroksella Sveitsi kaatoi puhtaasti Bulgarian ja Italia pelasi sille katastrofimaisen tasapelin Pohjois-Irlantia vastaan, jonka myötä Sveitsi voitti lohkon kahden pisteen erolla Italiaan.

Tanska (Euroopan karsintojen lohko F:n voittaja)

Tanska oli hetken aikaa yhdessä Suomen kanssa koko eurooppalaisen jalkapalloyhteisön puheenaihe EM-kisoissa 2021, kun Christian Eriksen lyyhistyi kentän pintaan. Qatarissa Tanska nähdään arvokisoissa jälleen dominoivan esityksen jälkeen karsinnoissa. Kymmenestä ottelusta Tanska voitti komeasti yhdeksän ja hävisi yhden. Toki on muistettava, että myös lohko oli helpohko. F-lohkossa pelanneet joukkueet Tanskan lisäksi olivat Skotlanti, Israel, Itävalta, Färsaaret sekä Moldova.

Tunisia (CAF:n 3. kierroksen voittaja)

Afrikan karsinnoista kisoihin selviytynyttä Tunisiaa voidaan pitää MM-kisojen lohkovaiheen vakiokävijänä. Se oli mukana myös Venäjällä neljä vuotta sitten, jonka lisäksi se on ollut kisoissa vuosina 1978, 1998, 2002 sekä 2006. Joka vuosi se on kuitenkin jäänyt lohkovaiheeseen, vaikka se on vuoden 1998 jälkeen missannut vain kahdet MM-kisat.

Uruguay (CONMEBOL TOP4 -sijoitus)

Uruguay oli neljäs ja viimeinen joukkue Etelä-Amerikasta, joka selvitti tiensä suoraan MM-kisoihin. Se nappasi neljännen paikan Perun nenän edestä. Uruguay oli mukana myös vuoden 2018 MM-kisoissa ja se on ollut tuttu näky maailman parhaiden futismaiden kokoontuessa yhteen. Uruguayn palkintokaapista löytyy kaksi kultaa, mutta edellisestä kullasta on vierähtänyt jo tovi. Uruguay voitti maailmanmestaruuden vuosina 1930 ja 1950.

Wales (Euroopan jatkokarsintojen voittaja)

Wales oli viimeinen Euroopan jatkokarsinnoista kisoihin selvinnyt maa. Se kaatoi viimeisessä ottelussa Ukrainan ja eteni näin ollen kisoihin. Ukrainan osalta jatkokarsinnat venyivät Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi, joten Wales joutui odottelemaan finaalivastustajaa jatkokarsinnoissa pidempään kuin muut maat.

Yhdysvallat (CONCACAF:n 3. kierroksen TOP3 -sijoitus)

Yhdysvallat selvitti tiensä kolmantena ja viimeisenä Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnoista. USA tekee paluun MM-kisoihin yhden välivuoden jälkeen oltuaan MM-nurmella edellisen kerran vuonna 2014. Yhdysvallat ylsi vuonna 1930 MM-kisoissa pronssille, joka on sen jalkapallohistorian paras saavutus.